Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv bioklimatologických faktorů a procesů na aktuální stav organismu
FILIPOVÁ, Kateřina
Diplomová práce se zaměřuje na přehled bioklimatologických faktorů, které působí bezprostředně na lidský organismus, na zdravotní problémy, které jsou ovlivněny bioklimatologickými faktory, a biorytmy, které mají zásadní vliv na lidský organismus. Empirická část diplomové práce prezentuje výsledky vlastního dotazníkového šetření, které zjišťovalo vnímavost lidského organismu ve vztahu k počasí.
Antioxidační látky v medu a jejich vliv na zdraví člověka
Suchánek, Pavel
Tato bakalářská práce seznamuje s antioxidačními látkami. Antioxidační látky jsou takové látky, které v těle vychytávají volné radikály a převádějí je do méně reaktivních nebo vůbec nereaktivních forem. Práce tedy shrnuje poznatky o využití medu jako zdroje antioxidačních látek ve výživě člověka. Je zde vytvořen přehled antioxidantů a jejich význam v lidském organismu. Práce také pojednává o jiných účincích medu na zdraví člověka a o jeho konzervačních a alergenních vlastnostech. Dále jsou zde popsány vlastnosti pylu, propolisu a jeho využití v potravinářství
Metabolický profil biologicky významných látek v medu
Ošťádalová, Ilona
Tato diplomová práce seznamuje čtenáře s tématem: Metabolický profil biologicky významných látek v medu. Práce je rozdělena do dvou částí. První část ve formě literární rešerše se zabývá charakteristikou medu, historií využívání medu pro léčebné účely, složením medu, obsahem biologicky aktivních látek a jejich pozitivními účinky na zdraví člověka. Jsou zde také popsány využívané metody pro stanovení polyfenolických látek v medu. Druhá část práce, část praktická, se zabývá stanovením polyfenolických látek v 11 vzorcích medu za použití kapalinové chromatografie s hmotnostním spektrometrem (HPLC-MS). Byla provedena extrakce z kapaliny do kapaliny za použití rozpouštědla ethylacetátu a diethyletheru, a extrakce pevnou fází za použití vody jako rozpouštědla. Tyto metody byly následně statisticky porovnány.
Význam vitamínů na zdraví člověka
Bakhareva, Natalya
Tato bakalářská práce se zaměřuje na přehled jednotlivých vitaminů a jejich význam na zdraví člověka. Vitamíny jsou vitální látky nezbytné pro správný průběh všech metabolických procesů a pro řádné fungování všech orgánů, tkání a systémů v lidském těle. Práce se věnuje především jejich významnému vlivu na lidské tělo, problémům vyvolaným jejích úplnou absenci, nedostatkem a nadbytkem, které vedou k narušení řady důležitých funkcí lidského těla a podporuje rozvoj nemoci, které mohou mít fatální následky. Zmíněny jsou údaje o denní lidské potřebě vitamínů, aby se předešlo riziku onemocnění a o potravinových zdrojích, které je mohou poskytnout. Také je uvedeno jak tyto potraviny zpracovávat, jelikož při špatném postupu zpracování může dojit ke ztrátě cenných látek, které obsahují. Pro lepší pochopení světa vitamínů jsou v práci také vysvětlena jejich chemická struktura, fyziologie a vlastnosti.
Současná zdravotní rizika způsobená změnou globálních bioklimatických podmínek
STEIGEROVÁ, Michaela
Diplomová práce se zaměřuje na vlivy, které změnami globálních bioklimatických podmínek vznikají a dále působí na člověka a jeho zdraví. Mezi nejčastěji v odborné literatuře zmiňované bioklimatické činitele ovlivňující zdraví člověka jsou řazeny sluneční záření, teplota vzduchu, srážky, sníh, vítr a teplota půdy. Ve většině případů nepůsobí jeden činitel samostatně, ale společně s dalšími. Práce se zabývá nejen zdravotními riziky v důsledku globálních změn v současnosti, uvádí také příklady z minulosti a prognózy stavu globálního klimatu naší planety v nedaleké budoucnosti.
Biologicky aktivní látky léčivých rostlin u vybraných čeledí (Rosaceae, Lamiaceae a Asteraceae)
Čápová, Klára ; Vodičková, Hana (vedoucí práce) ; Zelený, Václav (oponent)
Rostliny se již od pradávna používaly nejen jako zdroje potravy, ale také k prevenci či léčbě různých onemocnění. Za své léčivé účinky vděčí obsahu biologicky aktivních látek, zvláště produktům sekundárního metabolismu. Primární metabolity jako sacharidy, lipidy a proteiny jsou pro člověka významné především z výživového hlediska. Tvoří nezbytnou součást potravy. Nepostradatelné jsou rovněž vitaminy, které slouží jako katalyzátory v řadě metabolických reakcí. Cílem této práce bylo popsat biologicky aktivní látky vyskytující se v léčivých rostlinách čeledí Rosaceae, Lamiaceae a Asteraceae a dále shrnout jejich účinky na zdraví člověka. Tyto čeledi zahrnují mnoho druhů rostlin, u kterých byly prokázány pozitivní účinky na lidské zdraví. Ty jsou připisovány především fenolickým sloučeninám, z nichž nejvíce zastoupené jsou flavonoidy, fenolické kyseliny a třísloviny. Dále také silicím a vitaminu C. Léčivé rostliny těchto čeledí mají často svíravé, stahující, spasmolytické a antimikrobiální účinky, za které vděčí obsahu fenolických látek, zvláště tříslovin, flavonoidů a fenolických kyselin. Díky obsahu silic a jejich spasmolytickým účinkům působí proti křečím a průjmům, zvyšují tvorbu a vylučování žluče a mají rovněž antimikrobiální účinky. Rostliny obsahující vitamin C - významný antioxidant - mohou podporovat celkovou imunitu. Dalším cílem této práce bylo definovat vnější faktory, které mohou ovlivňovat obsah a metabolismus biologicky aktivních látek. Z klimatických podmínek jsou to hlavně teplota a světlo, které ovlivňují především obsah silic. Dalšími faktory může být složení půdy, způsob pěstování, sběr a posklizňové úpravy. Během sušení dochází ke ztrátám silic a vitaminu C. Součástí práce bylo rovněž vytvoření přehledu vybraných léčivých rostlin čeledí Rosaceae, Lamiaceae a Asteraceae, jejich rostlinných drog, biologicky aktivních látek a účincích na lidské zdraví.
Vliv antioxidantů na zdraví člověka
Hoferková, Adéla
Antioxidantům se poslední dobou věnuje velká pozornost ve spojitosti s výživou a zdravím lidí a jsou předmětem zájmu potravinářských a zdravotnických odborníků. Jsou důležité především k prevenci vzniku a působení volných radikálů. Jestliže se volné radikály v těle nahromadí, zhoršuje se zdraví člověka. Tato bakalářská práce pojednává formou rešerše o přírodních a syntetických antioxidantech. Zabývá se především jejich charakteristikou a vlivem na zdraví člověka. V první části práce jsou popsány volné radikály, možnost jejich sledování a nemoci způsobené volnými radikály. V dalších částech práce najdeme rozdělení přírodních antioxidantů, mezi které patří vitaminy, stopové prvky, karotenoidy, fenolické antioxidanty, ginkgo biloba aj. Mezi syntetické antioxidanty patří BHA, BHT, TBHQ, galláty a kyselina fumarová.
Biologicky aktivní látky v medu
Ošťádalová, Ilona
Tato bakalářská práce seznamuje čtenáře s tématem "Biologicky aktivní látky v medu". První část této literární rešerše se zabývá charakteristikou medu, především druhy medu, kde jsou popsány nejčastěji se vyskytující tuzemské i zahraniční medy a jejich vlastnosti. Dále je čtenář stručně seznámen s historií jeho používání pro léčebné účely, jak byl med využíván pro léčbu kožních onemocnění, zánětů, rakoviny a dalších nemocí. Na konci této kapitoly je popsáno složení medu. V další části této práce je vysvětlen pojem "Biologicky aktivní látka", jsou zde popsány konkrétní biologicky aktivní látky vyskytující se v medu, jejich množství a porovnání s obsahem u jiných potravin. Dále jsou uvedeny jejich pozitivní účinky na zdraví člověka a metody jejich laboratorního stanovení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.